12.8 C
Budapest
kedd, április 23
spot_img

Jásdi pince

Itt csak a legjobb bort szabad akarni, alázattal a régiek, a táj, a szőlő, a 200 éves pince, a többször megszakadt, de mindig feléledő tradíciók előtt, a világra kitekintve, a világ nagy borairól mértéket véve, olyan bort, amilyet csak itt lehet. Bemutatkozik a Jásdi pince!

 

A pince maga a XVIII. század végén épült, 1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A püspök birtokain válogatták szét először az addig vegyes balatoni fehérszőlőket, a pincében a korabeli országos borászati felügyelő jegyzőkönyve szerint a kor legmagasabb színvonalán folyt a borászati munka. Az itteni borok Bécsben, Pozsonyban, Varsóban és Pesten is igen kedveltek voltak. A filoxéra itt is, mint Európában majd mindenhol, kipusztította a szőlőültetvényeket az 1890-es évektől. A század végétől a telepített új ültetvényeken a XX. sz. elejétől új tulajdonos, Hűvös Salamon borkereskedő gazdálkodott. Vincellérje a kor egyik legkitűnőbb szakembere – Bakonyi István – a vincellérházban élt 6 gyermekével. Itt született a 7. Károly, későbbi neves szőlőnemesítő, a nemzetközi hírű Cserszegi “Atyja”.

Az épület 1998-ban 50 év állami gazdátlanságot követően, csaknem romokban került a Jásdi család tulajdonába.

- Hirdetés -

A klasszicista épületegyüttes és a 40 méter hosszú pince teljes és igényes felújításával egyidejűleg a legkorszerűbb szőlőfeldolgozó és borászati berendezések kerültek telepítésre. A borválogatások ma is hagyományos, kézműves módon készülnek.

A tapasztalatok azt igazolták, hogy a majd 200 éves épületegyüttes méteres falaival, termés-kőből rakott hűvös pincéjével ideális helye a XXI. század borászatának is. Már a működés első eredményei visszaigazolták a tulajdonosok elképzeléseit. A pincének a Balatoni Nemzeti Park a “2000. évben a Balaton-felvidék legszebb pincéje” címet adományozta 2000. szeptemberében.

Fő szőlő fajták:

A pince

Terméskőből rakták úgy 200 éve. 40 méter hosszú, 5 magas. Levegőztető kémények- léleklyukak. A levegő olyan mint a Kékesen. A padozat jól takarítható. 100 új és 2-3-4 esztendős kishordó. Zömmel francia fa. Sajnos amikor ezek a tölgyek kikeltek náluk még nem volt erdő-gazdálkodás. Talán 100 év múlva a hordók is magyarok lesznek. Acél tartályok az alap-boroknak. A pince végében tölgyajtó. Mögötte automata palackozó. Az alapborok rövid ülepítés után acélban erjednek hidegen.

Régi és új szőlőfajtákkal, híres és kevésbé híres dűlőkkel, művelésmóddal és tőketerheléssel. A pincében sem áll meg az új, a jobb keresése. Préselnek egészben és lebogyózva, széndioxid alatt és hidegen. Csopakon olyan nagy borokat kell felmutatnunk, amikre felfigyel a világ!

 

További információkért látogass el a weboldalukra: jasdipince.hu 

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek