Kerekes Tamás és családja generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, melyek lépései apáról fiúra szállnak.
Boraik egy, az 1770-es évek végén épült homokkő pincében készülnek és érlelődnek, mely egész évben állandó 10-12 C fok hőmérsékletet biztosít. A borok erjesztése és érlelése rozsdamentes acéltartályokban és fahordókban történik, a fermentáció minden esetben spontán, vadélesztők által megy végbe.
A Kerekes birtok
A szőlőterületek és a pince Gyöngyöstarjánban találhatók. A Mátra lábánál fekvő falut körülölelő szőlőültetvények közül jelenleg négy dűlőben gazdálkodnak. A birtok mérete 2,8 ha, melynek majdnem a fele 2012-ben telepített új ültetés.
Többnyire fehér szőlőfajtákkal foglalkoznak (Zöld Veltelini, Rizlingszilváni, Hárslevelű, Rajnai Rizling, Sárga Muskotály, Chardonnay, Pinot Blanc, Olaszrizling) azonban területeik között megtalálható a mátrai klimatikus viszonyokat kedvelő Kékfrankos valamint a Pinot Noir és a Syrah is.
A borok készítésekor szem előtt tartják a természetességet, törekednek a terroir bemutatására és vallják, hogy a bor a szőlőben születik. Ennek megfelelően kerülik a gyomirtó szerek használatát. A szőlőterületek művelés módja középmagas ernyő valamint középmagas guyot. Tőketerheléseket tekintve 1-1,8 kg az általánosan alkalmazott, ami a szőlőfajta és a belőle készülő bor típus függvényében kerül megválasztásra.
Ahogy Tamás vallja:
„A szőlőnövény semmihez sem fogható. Minden tőke más és más, minden egyes szőlőszem egyedi szérumot tartalmaz, ami megfelelő gondoskodás által olyan különleges itallá alakul, amely minden mástól komplexebb módon tükrözi a táj, az évjárat, a föld és a szorgos kezek jegyeit. Életcélomnak tekintem, hogy alázatos munkával és kitartással magas beltartalmú, minőségi borokat készítsek, amelyek tükrözik a termőhely és a szőlőfajta együttes jellegzetességeit”.
Kerekes Tamás
További információkért látogass el a weboldalukra: www.kerekes.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!