Zöld Veltelini szőlő

Zöld Veltelini szőlő


A Soproni borvidék legfőbb fehérszőlő fajtája a Zöld Veltelini. Az osztrák eredetű fajta nevét feltehetően onnan kapta, hogy szemei még érett állapotban is zöld színűek, illetve mustja is jellemzően zöld árnyalatú.

 

Feltehetően osztrák fajta. Bár hazánkban és Csehország területén is termesztik, a Zöld Veltelini igazából Ausztria specialitása, és egyedül ott is élvez elsőbbséget a telepített fajták között. Nyugati szomszédunknál egy időben a termés java sokáig borozókban fogyott folyóborként. Ez még ma is nagyrészt igaz, ugyanakkor az elmúlt évtizedben a termelők újragondolták a fajta lehetőségeit.

A szőlő jellemzői

A Zöld Veltelini kevésbé rothadó, közepes érésű szőlő, közepes méretű bőven termő fürtökkel. Fürtje közép-nagy  (140g átlagméretű), tömött, ágas vagy vállas. Bogyói kicsik, de rendkívül lédúsak, éppen ezért gyorsan népszerűvé vált illetve olcsó tömegbor készítésére is alkalmasnak bizonyult. A borászok rendszerint közepes minőségűnek tartják, az asztali és a minőségi borok közé sorolják ezt a fajtát, de jó évjáratokban, megfelelő technológiával kellemes bor készíthető belőle. Ha az őszi időjárás kedvezően alakul, kései szüretelésre is kiválóan alkalmas. Átlagos beérési cukorfoka: 18-19.

A Zöld Veltelini bora

A fajta bora szerkezetre a Rajnai Rizlingre hasonlít, de jegyeiben már teljesen más: alapvetően fehér borsra emlékeztető, minerális ízeit fehér húsú barack és zöldfűszerek aromái díszítik, néha füstös felhangokkal. Középérésű, bőtermő borszőlőfajta.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!