27.5 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Kvaszinger borászat

A Kvaszinger család több generáció óta foglakozik szőlőtermesztéssel és borászattal Tokaj-hegyalján. Elődeik az 1800-as évek elején érkeztek az országba a volt Poroszország területéről.

 

Az első Kvaszinger, aki a Tokaji borvidékre költözött, az Olaszliszka határához tartozó Meszes majorban, Vay báró intézőjeként irányította a báró szőlőterületeinek munkálatait. Ő vásárolta meg a családi birtok gerincét képező Hatalos dűlőt, mely terület azóta is kiemelkedő minőségű borokat ad számukra. Jelenleg Kvaszinger László folytatja a családi hagyományt, készíti az ízletes Tokaji borokat és irányítja a családi vállalkozást Olaszliszkán.

A borászat

A birtok mérete több mint 8,5 hektár. Évente 40.000 palack bor készül. Fő termesztett fajtájuk a Furmint, mellette megtalálható a Sárga Muskotály, Hárslevelű és Zéta is.

- Hirdetés -

A borászat központja Olaszliszkán lévő családi házuk, ahol a borospince is található. A szőlő kíméletes feldolgozása után a mustokat nagyrészt tölgyfa hordóban erjesztik és érlelik, majd palackozzák.

Kvaszinger borászat

Szőlő Ültetvények

Hatalos-dűlő

 • Dél, dél-keleti fekvésű, meredek lejtésű terület
 • Alapkőzet: andezit
 • Termőréteg: kőzettörmelékes agyag
 • Művelt terület: 3,5 ha.
 • Termesztett fajták:
  – 2,2 ha Furmint
  – 1,3 ha Sárga Muskotály

Meszes-dűlő

 • Déli fekvésű, meredek lejtésű terület
 • Alapkőzet: riolittufa
 • Termőréteg: nagyon kötött kőzettörmelékes agyag
 • Művelt terület: 3,7 ha.
 • Termesztett fajták:
  – 2,1 ha Furmint
  – 1,1 ha Sárga Muskotály
  – 0,5 ha Hárslevelű

Egy kis Kvaszinger történelem

Kvaszinger László üknagyapja Kvaszinger Ödön a Vay báró intézőjeként dolgozott a borvidéken irányítva a báró birtokain a szőlőtermesztés és borászat folyamatait.

Történt azonban, hogy a báró egy bormámoros estén elkártyázta az összes készpénzét és futárt küldetett az intézőjének azzal az üzenettel hogy küldjön neki készpénzt az uradalmi kasszából. A futár gyorsan meg is járta az utat és a következő üzenettel érkezett vissza: “A kasszában elegendő készpénz nincs, de lenne egy szőlő terület amit a Kvaszinger Ödön intéző úr megvásárolna és azt azonnal ki is fizetné”.

A báró rövid hezitálás után elfogadta az ajánlatot és 1929-ben eladta a Hatalos-dűlő 4 hektáros területét a Kvaszinger családnak.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.kvaszinger.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: kvaszinger.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek