24.8 C
Budapest
szombat, június 22
spot_img

Mörk pince

A pince és a szőlőbirtok a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéinek egyike. A szőlőbirtok a pincétől 100 m-re már Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik.

 

A pincészet teljesen első generációs, a családban csak a nagyapa „próbálkozott” borkészítéssel. A borkészítés gondolatával a szőlőterület 2007-ben történő megvásárlása után 2009-ben kezdtek gondolkodni.

Szőlőültetvény

Dörgicse déli határában, a helyi elnevezésű Mészkemencében fekvő szőlőterületeik nagy részét 2007-ben vásárolták. Maga a terület mélyen az erdőbe beékelődve, összesen 6,7 hektár, melynek nagy része mára már a Mörk Pincészet tulajdona. A délnyugati, de enyhe lejtésű terület tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Révfülöpi öbölre, Zánkára és a Tagyoni medencére. Egyik legfeltűnőbb látványa a panorámának a Káli-medence kapujánál magasodó Hegyestű. A szőlőterületeink egyike azon északi parti területeknek, ahonnan gyönyörködni lehet a naplementében is.

- Hirdetés -

Talaját tekintve a terület viszonylag sekély termőrétegű, meszes, dolomitos alapkőzeten képződött rendzina. Tulajdonképpen a sok helyben található mészkőhöz kötődik a terület helyiek által használt elnevezése is, miszerint korábban egy mészégető működött a területen. Érdekes módon a talajt tekintve löszös tulajdonságú foltokat is találni a táblában.

A pince

„A saját pincénkre a szőlőtől nem messze, Balatonakali szőlőhegyén, 2009-ben akadtunk, miközben az éppen aktuális szőlőbeli munkát kicsit kipihenvén, néha elindultam a környéket felfedezni. Maga a pince teljesen benőtt, beomlott, a szőlő pedig már inkább erdő képet mutatott. Én első látásra, mint a szőlőbe is, beleszerettem. Miután sikerült a tulajjal nyélbe ütni az üzletet, lassan-lassan a lehetőségeinkhez mérten, a legtöbb munkát saját kezűleg végezve, elkezdtük azt felújítani. Végül is 2012-re jutottunk el arra szintre, hogy már ebben a pincében tudtam elkészíteni az első tényleg saját boromat. Ez természetesen Sauvignon blanc volt, ami, aki emlékszik erre az évjáratra egy igen komoly, közel 15 %-os alkoholtartalmú, az akkori piacon ritkán fellelhető ízvilágú tétel volt. Ezt követte a 2013-as, amire szintén sok borszakértő felkapta a fejét.

A 2014-es évjárat sajnos a kedvezőtlen időjárás és így a Botritisz (inkább írnám kisbetűvel) martaléka lett. 2015-ben már elkezdtek termőre fordulni az új ültetvényeink, de mivel ezeket a tételeket még a legelső pincében készítettem és a borokat nem tudtam erjedés közben hűteni, csak a Cabernet francról sikerült egy igazán jó vörösbort készíteni. Sajnos a kis mennyiség és a nagyon jó minőség összhatása miatt igen gyorsan elfogyott, már csak a 2017. tavaszán megtartott Mandulavirágzás ünnepére maradt egy kis kóstoltatni való mennyiség.

A nagy áttörést a 2016-os év jelentette, amikor is a szomszéd eladóvá vált pincéire sikerült megállapodást találnunk. Így a 2016-os évjáratot egy már nagyobb, sokkal könnyebben tisztán tartható, teljesen tiszta levegőjű pincében, és ami kiemelkedő jelentőségű, hűtött körülmények között sikerült összehoznom.

2017-ben a már meglévő hűtőberendezés mellé az új telepítésű és az ebben az évben már a pincékhez tartozó szőlőterületek egyre több szőlőinek erjesztéséhez és tárolásához további tartályokat, hordókat vásároltunk. Később sikerült egy horizontális préssel, illetve hűtőpalásttal rendelkező úszófedeles tartályokkal könnyíteni a borkészítést, de emellett továbbra is az a célunk, hogy egyedi, tényleg felismerhető, a borászatra jellemző ízvilágú borokat készítsünk.”

Mörk András

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.morkpince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

forrás: morkpince.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek