21.1 C
Budapest
péntek, június 21
spot_img

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet  sok szempontból érdekes színfolt a magyar borászatok között. Egyrészt nyugodtan állíthatjuk, hogy ez a borvidék egyetlen szélesebb körben ismert pincészete. A gazdag történelmi múlt és az apátsági háttér is egyedülálló a magyar borászatok között, de a pincészet más érdekességekkel is szolgál.

 

A Pannonhalmi Apátság meglátogatása könnyedén kitölt egy teljes napot, hiszen az apátság épülete, a hozzá kapcsolódó múzeum, az arborétum, a gyógynövénykert, a Viator Étterem és a borászat meglátogatása változatos programot kínál az idelátogatóknak.

A pincészet története

Az 1001-1002-ben kiállított apátsági alapítólevél szerint Géza fejedelem szorgalmazta a Szent Márton hegyén elhelyezkedő monostor megalapítását. Az első bencés szerzetesek 996-ban érkeztek Itáliából, Csehországból és Bajorországból. Szent István kiváltságlevele szerint a monostornak már ekkor is voltak szőlőbirtokai a környéken, majd Koppány legyőzése után Szent István Koppány birtokának, Somogynak a tizedét is a monostornak adományozta, és ez magában foglalta az ott készülő bor tizedét is.

- Hirdetés -

A 18. századi fellendülést követően a 19. század elején a császári gazdaságpolitikának köszönhetően visszaesés mutatkozott, mert a mennyiségi szemlélet vált uralkodóvá. Az 1848-as forradalom eredményei, majd a polgári társadalom kialakulása megteremtette a szabad szőlőbirtoklás, a polgári szőlő- és borgazdaság kialakulásának lehetőségét, ekkor azonban megérkezett a filoxéravész. A kötött talajú területeken ugyan kipusztult a szőlő, de a filoxéra elleni küzdelem a századfordulóra eredményeket hozott. Ekkoriban kezdtek a monostorban palackozott borokat is készíteni a folyóbor mellett. Az első világháború után a bencés rend komoly válságba került.

Pannonhalmi Apátság pincészet

A rendszerváltást követően, 2000-ben megkezdődtek a modern borászat létrehozásának előkészületei. Szakmai tanácsadónak a nemzetközileg is elismert szakembernek számító egri borászt, a néhai Gál Tibor kérték fel. A főborász Liptai Zsolt lett. Gál Tibor segítségével, a régi források elemzése nyomán a legjobb adottságokkal rendelkező termőterületeket kutatták fel. 2000 és 2002 között 52 hektárnyi terület került vissza apátsági tulajdonba. Ez ugyan a felét sem éri el a korábbi birtokméretnek, de a hatékony gazdálkodáshoz elegendő.

Az első két évben 37 hektárt telepítettek újra a Babszökő, Széldomb és Tavaszó dűlőkben, majd később 15 hektárt a Packallóban. A talaj meglehetősen heterogén: homokos, löszös, agyagos, vályogos és mészköves részek váltakoznak. A tőketerhelés a fehéreknél jellemzően 1-1,3 kg, míg a vöröseknél 0,8-1 kg körül alakul. Az első apátsági borok a 2003-as évjáratból kerültek palackba, akkor még 40.000 palack bor készült, manapság évente mintegy 300.000 palack bor kerül ki innen.

Főbb ültetvények

Széldomb, Babszökő, Tavaszó, Packalló, Cseresznyés

A birtok szőlőfajtái

Rajnai rizling 9,85 ha, sauvignon blanc 5,33 ha, tramini 5,3 ha, pinot blanc 3,05 ha, olaszrizling 3 ha, chardonnay 2 ha, királyleányka 2 ha, viognier 0,8 ha, pinot noir 7,97 ha, Merlot 6,76 ha, cabernet franc 2,25 ha.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.apatsagipinceszet.hu

 

 

Forrás: apatsagipinceszet.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek