8.3 C
Budapest
vasárnap, április 21
spot_img

Tóth Ferenc pincészet

A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja már 35 éve megszállottként dolgozik az egri bor és a borászat jó hírének öregbítéséért.

 

Tóth Feri bácsi munkásságáról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a kadarka nagykövete, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa, melyek közül a legfontosabbak: 2012-es év egri borásza, Gál Tibor emlékdíj, Kadarka nagykövete, Pannon Bormíves Céh tagja, Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa és a 2017. Év Egri Szőlőtermelője.

A pince

A borkészítésnél fő szempontunk a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlőtelepítéstől a borpalackozásig mindent saját maguk végeznek, így az egész folyamatot az irányításunk alatt tartják. A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik. A fehérborok nagy része irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtik 1,5-2 évre hagyományos tölgyfahordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után mutatják be.

Az ültetvény

A ma már közel 30 hektáron gazdálkodó pincészet, Eger legjobb dűlőiben rendelkezik kiváló területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A Síkhegy, Almagyar, Steiner, Cigléd és Marinka dűlőkben gazdálkodnak. A fajtaszerkezet széles. Fehérszőlőik: Királyleányka, Leányka, friss telepítésként Hárslevelű és Rajnai Rizling. Vörösből: Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Az ültetvények életkora eltérő 35-40 évtől a friss telepítésekig bezárólag. Művelés módok: egyesfüggöny, sylvoz, ernyő, középmagas kordon.

- Hirdetés -

A borászat borai

A középkategóriás boraik köre általában 10-12 tételt foglal magába. Királyleányka, Egri Leányka, Egri Csillag, Édes Lányom, valamint a Rosé és Kadarka Siller, illetve az alap vörösboraik.

A felső kategóriás boraikra jellemző a hosszú érlelés, ilyenek a nagy potenciállal rendelkező vörösborok, mint a Várvédő, Egri Bikavér válogatás, Merlot válogatás, Cabernet Franc, Kékfrankos válogatás.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.tothferencpinceszet.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: www.tothferencpinceszet.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek