4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Rózsakő szőlő

A Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó hibrid. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. A Rózsakő újabban a Budai Zöld riválisa.

 

A helyiek szerint a Rózsakő varázserővel bír.

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

1957-ben jött létre. Király Ferenc nemesítette. A névválasztás mögött egy helyi legenda rejlik. A Rózsakő Badacsony egyik nevezetessége, amely a Kisfaludy-ház felett található, lapos bazalttömb. Kisfaludy Sándor feleségével, Szegedy Rózával szívesen üldögélt ezen a kövön, a Balaton szépségében gyönyörködve. A kő nevét Szegedy Rózáról kapta, a szőlőfajta pedig a kőről.

- Hirdetés -

A Rózsakő egy intraspecifikus (azaz fajon -Vitis viniferán-  belüli keresztezés eredményeként létrejött) hibrid, amelynek szülőfajtái a Kéknyelű és Budai. Egyelőre leginkább csak a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéken termesztik, de már a Mátrai és a Kunsági borvidéken is telepítettek belőle. Területe alig 20 hektárnyi.

A Rózsakő szőlő tulajdonságai

Tőkéje középerős, közepes számú, félmereven álló vesszővel. Lomblevele kerek, kicsi-középnagy, kiterített, sötét fűzöld, karéjos-hasadt, 3-5 karéjú, vállöble középmély, határozatlan alakú, a levél fonáka szőrösödő és pókhálós. A levélnyél vörös, hengeres, bordázott, aránylag rövid.

Fürtje vállas, tömött, középnagy; kocsánya tartós; bogyója kicsi, megnyúlt, sárga, hamvas, sokmagvú; húsa puha, leves, olvadó; leve színtelen; íze közömbös. A bogyó héja középvastag, tartós, nehezen szakadó. Bora savas karakterű, a Kéknyelű fajtára emlékeztető kiváló minőségű. A magas termésmennyiség mellett igen jó minőségű termést ad, a must, illetve bor titrálható savtartalma pedig még az aszályos években is kiváló.

A Rózsakő bora

Bora világos színű, kellemesen virágos illatú, ízében fehér húsú gyümölcsök és a termőhely miatti ásványosság érződik. Kemény, testes, hosszan érlelhető. Egyaránt készíthető reduktív és oxidatív technológiával. Savszerkezete miatt kései szüretelésre és jégbor készítésére is alkalmas.

 

forrás: pincefalvak.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek