A Németh Pince Badacsony egyik legkisebb pincészete, Badacsony központjában található. A borászat családi alapokon nyugszik, nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll az év egy szeletében.
A pince fő büszkeségei a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint az egyedülálló badacsonyi jégbor. Boraik a helyi – és országos borversenyeken egyaránt szépen szerepelnek, a család kétszer nyerte el a „Balatoni Borok Mestere” címet.
A pince
A pince teljes egészében családi keretek közt működik. A szőlőt Németh István és Attila művelik, valamint a borok előállítását, kezelését is ők végzik. Attila édesanyja, Erika a laboros, felesége, Éva pedig az üvegeket festi, mivel a borokat kézzel festett palackokban értékesítik. Az értékesítést és a marketingtevékenységet is Attila végzi.
A legifjabb generáció Anna, Jázmin és kis Attila beleszülettek a családi vállalkozásba, remélik, lesz aki továbbvigye a tradíciókat.
A kis családi pincészet mintegy 2 hektár szőlővel rendelkezik (növekedni nem is szeretnének), és további 4-5 hektárról vásárolnak fel szőlőt, ebből végül kb. 10000 palack bor készül. A családban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek, jelenleg is minden munkát a család végez saját kezével, a legifjabb generációt is bevonva.
A fajtakínálat elég széles, Budai Zöld, Juhfark, Kéknyelű, Olaszrizling, Ottonel Muskotály, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Rózsakő. A sok fajtából jellemzően kis palackszámú tételeket készítenek. Gyöngyözőboruk is van, és nagy ritkán kékszőlőből is készítenek bort. Amiben azonban egészen kiválóak, azok a késői szüretelésű, töppedt, vagy botrytises szőlőből készült borok. Az átlag badacsonyi pincészethez képest ez utóbbiak jóval nagyobb hányadát adják a szortimentnek.
Németh borok
Németh István és Attila a hagyományos borkészítési technológiákat követi, hisz ezt látta édesapjától és nagyapjától. Kézműves borokat készítenek, ami azt jelenti, hogy a metszéstől a borospalackok festéséig szinte minden kézzel történik. A Badacsony déli lejtőin fekvő ültetvényekről származó szőlőt mindig hagyják teljesen beérni, majd a gondos szüret után a must fahordókba kerül, és fajtától függően néhány hónaptól akár két évig is érik.
A vendégek gyakran hitetlenkedve hallgatják, hogy a pincében fellelhető közel húsz féle bort mindössze két hektáron termelik. Tételeik tehát kicsik, előfordul, hogy egy –egy fajtából mindössze két- háromszáz palack készül.
- Budai Zöld
- Juhfark
- Rajnai Rizling
- Kéknyelű
- Rózsakő
- Szürkebarát
- Ottonel Muskotály
- Cabernet Sauvignon
- Pinot Noir
- Prémium Olaszrizling
- Prémium Kéknyelű
- Töprengő Olaszrizling
- Olaszrizling Szalmabor
- Késői Szüretelésű Kéknyelű
- Napsugár Édes Olaszrizling
- Finálé Édes Olaszrizling
További információkért látogass el a weboldalukra: www.nemethpince.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!