21.2 C
Budapest
kedd, április 30
spot_img

Németh pince

A Németh Pince Badacsony egyik legkisebb pincészete, Badacsony központjában található. A borászat családi alapokon nyugszik, nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll az év egy szeletében.

 

A pince fő büszkeségei a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint az egyedülálló badacsonyi jégbor. Boraik a helyi – és országos borversenyeken egyaránt szépen szerepelnek, a család kétszer nyerte el a „Balatoni Borok Mestere” címet.

A pince

A pince teljes egészében családi keretek közt működik. A szőlőt Németh István és Attila művelik, valamint a borok előállítását, kezelését is ők végzik. Attila édesanyja, Erika a laboros, felesége, Éva pedig az üvegeket festi, mivel a borokat kézzel festett palackokban értékesítik. Az értékesítést és a marketingtevékenységet is Attila végzi.
A legifjabb generáció Anna, Jázmin és kis Attila beleszülettek a családi vállalkozásba, remélik, lesz aki továbbvigye a tradíciókat.

- Hirdetés -

A kis családi pincészet mintegy 2 hektár szőlővel rendelkezik (növekedni nem is szeretnének), és további 4-5 hektárról vásárolnak fel szőlőt, ebből végül kb. 10000 palack bor készül. A családban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek, jelenleg is minden munkát a család végez saját kezével, a legifjabb generációt is bevonva.

Németh pince 1

A fajtakínálat elég széles, Budai Zöld, Juhfark, Kéknyelű, Olaszrizling, Ottonel Muskotály, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Rózsakő. A sok fajtából jellemzően kis palackszámú tételeket készítenek. Gyöngyözőboruk is van, és nagy ritkán kékszőlőből is készítenek bort. Amiben azonban egészen kiválóak, azok a késői szüretelésű, töppedt, vagy botrytises szőlőből készült borok. Az átlag badacsonyi pincészethez képest ez utóbbiak jóval nagyobb hányadát adják a szortimentnek.

Németh pince 2

Németh borok

Németh István és Attila a hagyományos borkészítési technológiákat követi, hisz ezt látta édesapjától és nagyapjától. Kézműves borokat készítenek, ami azt jelenti, hogy a metszéstől a borospalackok festéséig szinte minden kézzel történik. A Badacsony déli lejtőin fekvő ültetvényekről származó szőlőt mindig hagyják teljesen beérni, majd a gondos szüret után a must fahordókba kerül, és fajtától függően néhány hónaptól akár két évig is érik.

A vendégek gyakran hitetlenkedve hallgatják, hogy a pincében fellelhető közel húsz féle bort mindössze két hektáron termelik. Tételeik tehát kicsik, előfordul, hogy egy –egy fajtából mindössze két- háromszáz palack készül.

  • Budai Zöld
  • Juhfark
  • Rajnai Rizling
  • Kéknyelű
  • Rózsakő
  • Szürkebarát
  • Ottonel Muskotály
  • Cabernet Sauvignon
  • Pinot Noir
  • Prémium Olaszrizling
  • Prémium Kéknyelű
  • Töprengő Olaszrizling
  • Olaszrizling Szalmabor
  • Késői Szüretelésű Kéknyelű
  • Napsugár Édes Olaszrizling
  • Finálé Édes Olaszrizling

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.nemethpince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek