24.2 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Sárgamuskotály

A Sárga Muskotály, vagy, más névén Muscat Lunel az egyik legrégebbi európai szőlőfajta, napjaink egyik divatos fajtája, amelyből egyre többet telepítenek.

 

Dél-Franciaországból származik, és a leggyakrabban Lunel és Frontignan városok közelében találkozhatunk vele. Az utóbbi években több borvidéken kísérleteznek ezzel a fajtával, például a Balaton környékén és az Ászár-Neszmélyi borvidéken is.

A Sárga Muskotály szőlő jellemzői

Fürtje hengeres, vagy vállas, tömött. Puha héja miatt meglehetősen rothadékony. Mustja közepes cukor-és savtartalommal bír. Levelei fűrészes szélűek, fürtjei hengeresek és vállasak. Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld szemei kicsik és gömbölyűek, vastag, de puha héjúak, lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízűek.

Főképp Tokajban terem, ahol száraz és édes iskolázású borokat egyaránt készítenek belőle, de felhasználják Tokaji Aszú és Tokaji Szamorodni készítésénél is.

- Hirdetés -

A Sárga Muskotály bora

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajna a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni, értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a Muscat Ottonel de a viszonylag korai szüret üde fajtajelleges illatának megőrzéséhez elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek