26.9 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Neszmélyi borvidék

A Neszmélyi borvidék elsősorban fehérborairól híres, de újabban már a vörösbort adó szőlők is helyet kaptak. Névben és technológiában a borvidék talán leglátványosabb fejlődésén az 1990-ben létrehozott Hilltop Neszmély pincészet ment keresztül.

 

Földrajzi elhelyezkedés

A Neszmélyi borvidék szőlőültetvényei közigazgatásilag Komárom-Esztergom megyében, földrajzilag pedig a Bakony, a Vértes, a Gerecse és a Pilis-hegységeket kísérő domboldalakon helyezkedik el.

A Neszmélyi borvidék területe

6600 Ha (ebből 4250 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület kb. 1400 Ha.

A borvidék települései

Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kisbér, Nagyigmád, Vérteskethely, Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vértesszőlős

- Hirdetés -

Területi adottságok

Éghajlata és időjárási viszonyai kiegyenlítettek. Napsütéses órák száma évi 1950-2000 óra, csapadék mennyisége 550-650mm. A borvidék hegyei a Kisalföld felől betörő viharok erejét letörik, ezáltal védik a vidék ültetvényeit. A Duna közelségéből adódó mikroklíma főleg a Dunaalmás és Neszmély környéki szőlőterületeken érvényesül.

A borvidék történelme

A vidék első szőlő ültetvényeit még a rómaiak telepítették. A borvidék névadó városa 1422-ben már létezett. A török uralom idején a szőlészet és borászat visszaesik a térségben, és majd csak a XVIII. században kap újult erőre.

A XIX. században az Esterházy-ak mintagazdasága alapozza meg a Neszmélyi borvidék hírnevét. A filoxéra vész ezt a vidéket később érte el, ugyanakkor nagy pusztítást végzett. Az ültetvények újratelepítése után sikerült helyreállítani az itteni szőlőkultúrát. 1977 óra újra önálló borvidék.

A borvidék szőlőfajtái:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek