A 2006-ban alapított Horváth Pince ma a Tolnai borvidékek egyik legdinamikusabban fejlődő családi borászata.
A birtok Hőgyész, Dúzs és Mucsi határában 54 hektáron, általában négy-öt hektárnyi szőlőt dolgoznak fel, a többit nagyobb borászatoknak értékesítik. A termőévben előállított 25 ezer liter bor 60 százaléka folyóborként, 40 százaléka palackosként kerül értékesítésre. A fehér szőlőfajták közül szürkebarátból készül bor, a kékfrankosból rozé, a merlot és a cabernet-k a fő fajták. A fehér, illetve a rosé borok reduktív technológiával irányított erjesztéssel, a vörösek hagyományos kézműves módszerekkel a legjobb minőségre törekedve készülnek.
Fő szőlő fajtái:
Horváth László, a borász
Feltörekvő nemzedék jeles képviselője Horváth László, akinek szaktudását ás elhivatottságát több rangos országos elismerés is mutatja. A család hosszú évek óta mezőgazdasággal foglalkozik: édesapja a szántóföldi növénytermesztést viszi, Lászlóhoz a szőlő-és gyümölcstermesztés mellett a borászat tartozik, édesanyja pedig a vállalkozás növényvédelmi teendőiért fele.
2008-ban csinálta meg az első borát, a cabernet franc aranyérmes lett a Tolnai Borvidék borvidéki versenyén. Két éve az országos színtéren is versenyezteti a borokat, a következetes munka eredménye 2017-ben csúcsosodott ki, A völgységi hegyközségi megmérettetésen hatból öt arany-és egy ezüstére, a Tolnai borvidéki erőpróbán ötből öt arany, az országos borversenyen három arany –és egy ezüstérem volt a mérlege. A Pannon Borrégió Top 25 elnevezésű mustrán- a versenyre benevezett 148 tételt a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó szervezésében borvidéki borászokból, országos szakértőkből és borszakírókból álló zsűri bírálta-, ahol a legjobb villányi, szekszárdi, pécsi és tolnai nedűket vonultatják fel, két tétele is a legjobbak közé került. 2013-as cabernet franc-ja és Madarász cuvée-je a kóstolófesztivál elitjébe avanzsált.
Az eredmény azért is kuriózum, mert a 2017-ben tizedik jubileumát ünneplő eseményen egyetlen új pincészetként jelent meg a legnagyobbak (Bock, Vylyan, Takler) mellett a Horváth Pince. A sikert megfejelendő, szakmai szűri döntése alapján a cuvée a 2017/2018-as tanévre a Pécsi Tudományegyetem Rektor bora címet, a cabernet franc a PTE vörösbora titulust is elnyerte. A legfrissebb díj pedig, hogy a Madarász a Nemzeti Borkiválóság Program Top 15 kiválósága közé választották 1200 minta közül.
Filozófiája
„Hitelvallásom szerint a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő. A Dúzs mellett található Madarász-dűlőben a löszös, agyagos talaj a Szekszárdi borvidékhez hasonló. A dombtetőn nincs fagyveszély, az utolsó óráig süti a nap a tőkéket, a késői fajták is szépen beérnek. De ugyanilyen fontos a higiénia a pincében, valamint arra is nagyon odafigyelnek, melyik fajtához milyen hordó ( magyar vagy francia) passzol a legjobban.”
László itthon már sok embernek szerzett örömet a boraival, annak ellenére, hogy nincsenek nagy palackszámai. Áruházláncoknak nem ad el, egy pécsi cég főleg a régió éttermeibe, vendéglátóhelyire értékesíti borait. Az új hullám képviselőjeként arra is figyel, hogy a helyi termelőket összefogja – hatodik éve a helyi borbarát kör elnöke -, illetve főszervezője a falu egyik legnagyobb eseményének, a hőgyészi borversenynek. Tervei között szerepel, hogy külföldön is megmutassa a borait, a három éve épült feldolgozó mellett kóstolótermet szeretne kialakítani A harmonikus vörösborokban jeleskedő fiatalembert lelkesedés és tettvágy jellemzi. Birtokán minden együtt van ami szükséges a sikerhez: modern feldolgozó, jól felépített termékpiramis és magas minőségű borok, amelyekkel bizonyítja, hogy komolyan számolni kell vele.
További információkért látogass el a weboldalukra: horvathbor.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!