A 2018-as Németh Rózsakő a Badacsonyi Németh pince egyik kiemelkedő fehérbora. Aranysárga színű, ásványos illatát a nevéhez méltóan vadvirágok diszkrét illata kíséri. Kóstolva száraz, ropogós savakkal, hosszan lecsengő ásványossággal.
A Rózsakő a Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó hibrid fajta, Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. Fiatalon nem túl aromagazdag, florális, zöldfűszeres később mézes jegyek jelenhetnek meg benne, ugyanakkor jó savszerkezet jellemzi. A neutrális karakter alkalmas arra, hogy visszatükrözze a terroir adottságait, hogy „a szánkban érezhessük a Badacsonyt.
A 2018-as Németh Rózsakő megjelenése halvány arany színével, szép rajzolatú gliceringyűrűivel meggyőző, mégis visszafogott. Érett, trópusi gyümölcsös illataiban a mangó és az ananász dominál, intenzíven, egy kis vajassággal átitatva. Ízében is nagyon kellemes arányokat mutat. Megtaláljuk az illatában beígért gyümölcsöket és a cukortartalom lágy mézességgel lengi át, mint egy szépen csomagolt ajándékot a csillogó masni.
Ismertetői:
- Száraz fehérbor
- Badacsonyi borvidék
- Németh pince
Ültetvény: a hegy déli oldalán, közvetlenül a pince felett
Szüret: szeptember vége (természetesen kézi szüret)
Technológia: fahordóban spontán erjedt, és abban is érett kb. 4 hónapig, hozzáadott élesztők, enzimek, tápsók nélkül. Derítés és szűrés után került palackba 2019 elején.
Németh Rózsakő 2018 fogyasztása:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 10-12 C.
Hecsedli lekvárral finoman suhintott, szezámos kabátban hirtelen sütött almakarikák mellé bátran ajánlott. Friss gyümölcsökkel készített pizzák, piték méltó kísérője is lehet.
A bor beszerezhető a pincénél.
A bort az alábbi linken lehet értékelni:
Németh Rózsakő 2018 értékelése
Kóstold meg Te is és Értékeld a bort!
Ehhez kapcsolódó tartalom: