Tramini szőlő

Tramini szőlő


A Tramini könnyű, friss, aromás fehérbort adó szőlőfajta. A muskotály fajta rokonának tartják. Nevét a dél-tiroli Tramin  községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.

 

Tokaj-Hegyalját leszámítva mindegyik borvidékünkön termesztett fajta, de az Alföldön ritkábban fordul elő. Teljes termőterülete mintegy 760 ha.

Az agyagos, löszös talajokat kedveli. Vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik. Ez csak előnyére válik a fajtának.

A szürkebaráthoz hasonlóan a tramini is kedvelt szőlőfajtája a magyar borvidékeknek. Mint illatos fajta, az utóbbi években termesztése kissé háttérbe szorult. Mindig maradnak azért tramini-hívők, akik évről évre megkeresik kedvenc boraikat. Azokon a talajokon, ahol a szőlő magasabb savtartalommal szüretelhető, rendre élénkebb, kiegyensúlyozottabb bort ad. Nem véletlen tehát, hogy Somló vagy a Balaton-felvidék vulkáni talaján nem a parfümös, hanem sokkal inkább egy olajosan sima struktúrájú, húsos, alkohol gazdag bort kaphatunk tőle.

A Tramini szőlő tulajdonságai

Tőkéje középerősen nő, sűrű vesszőkkel. Fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik vagy közepesek, kissé megnyúlt gömbölydedek, húspirosak és hamvasak. A héjuk vastag, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak.

Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát. Szeptember vége felé érik.

A Tramini bora

Savai a Somlón termett tramini kivételével lágyak. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. Általában fiatalon fogyasztják, de egyes fajtáinak 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább ritkán él.

A nemzetközi piacon legismertebbek a francia Elzász tartományban előállított traminik. Magyarországon ismert például a Bátaapáti Tramini.

 

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!