22 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Borkóstolás kezdőknek

A bor izgalmas, sokféle nedű, amelynek fogyasztása a puszta iváson túl, valami többet, izgalmasabbat ígér, ha kellő nyitottsággal és érdeklődéssel fordulunk feléje. Mint a szőlő erjesztett leve, természetesen alkohol tartalmú ital, így élvezete csak felnőtteknek megengedett. Az alkohol élénkítő, bódító hatása miatt érdemes óvatosan kóstolgatni és figyelembe venni néhány szabályt, amelyeket majd később ismertetünk.

 

Amit érdemes tudni

A bor sokféle arcú ital. Színe alapján megkülönböztetünk vörös-, fehér- és rozéborokat. A bor jellegét alapvetően az a szőlőfajta határozza meg, amelyből készült. Gyakran a szőlőfajták előnyös tulajdonságait összehangolva a különböző szőlőfajtából készült borokat elegyítik, szaknyelven házasítják.

A bor ízét befolyásolja az is, hogy mennyire magas a cukortartalma. Ettől függően lehet egy bor száraz, félszáraz, félédes vagy édes. A cukor mellett a bornak nagyon fontos jellemzői a különböző savak. A legjellemzőbbek a borkősav, almasav, citromsav, amelyek az élesebb, savanykásabb ízért felelősek, míg a csersav főleg a vörösborokat jellemzi és a fanyar, nyelvösszehúzó ízt okozza (hasonlóan az erős fekete teához). A borban nagyon sok vitamin és ásványi anyag található. A bor tartalmasságát összefoglalóan extrakt-tartalomnak nevezik (szárazanyag-tartalom).

A fenti tartalmak jelenlétét és arányait nagyban befolyásolja, hogy a szőlő hol, melyik borvidéken, azaz milyen talajon terem és az adott területen milyen az átlaghőmérséklet, az éves csapadékmennyiség, illetve mekkora a napsütéses órák száma. A bor jegyei – ugyanaz a szőlőfajta, ugyanarról a területről is – változnak évről évre, hiszen az időjárás is mindig más, ezért lehet nagy szerepe annak, hogy a palackunkban milyen évjáratú bor vár kóstolásra.

- Hirdetés -

Borkóstolás ízei

Talán meglepő, de az sem mindegy az íz szempontjából, hogy milyen technológiával készül a szőlőből a bor.. A legfontosabb különbség, hogy levegőtől elzárva, fém- vagy speciális műanyagtartályokban történik-e az erjesztés, tárolás (reduktív technológia, ami a frissebb, illatosabb ízeknek kedvez) vagy hagyományos feldolgozással, és fahordókban van-e a bor a palackozásig (oxidatív technológia, amely a tartalmasabb, testesebb borokhoz ideális). Utóbbi esetében különleges ízt kölcsönöz az új hordó a bornak, illetve a különleges formájú és pörkölésű francia eredetű barrique hordó jellegzetes vaníliás zamatot ad a benne tárolt boroknak.

Az, hogy kinek milyen szőlőfajtából készült bor ízlik, csupán ízlés kérdése. Nem érdemes ízlésekről vitatkozni, hiszen minden borfajtának megvan a maga helye, szerepe és ideje. Mást kívánunk hidegben, melegben, más-más ízre vágyunk a különböző ételek mellé. Mást egy kártyázáshoz, baráti beszélgetéshez, romantikus estéhez vagy ünnepi alkalomhoz.

A legfontosabb, hogy legyünk nyitottak, próbálgassunk, keressük meg, hogy melyik borban mi tetszik. Milyen illatokat, ízeket vélünk felismerni. A bor az idővel is folyamatosan változik, fejlődik.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek