24.7 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Bolyki pincészet

A pincészet Eger belvárosától tíz percre helyezkedik el egy régi kőfejtő 30 méteres falai között, egy igazán izgalmas helyen található parkosított környezetben.

 

A birtokhoz 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és vendéglátó pincék, melyek mindegyike megtekinthető egy pincelátogatással egybekötött borkóstoló során.

Pincészet

A fehérborok egy része és a rozé bor reduktív technológiával készül tartályban hűtött körülmények közt erjed majd rövid érlelés után kerül palackba. A nagy testű fehér borok hordóban erjednek és érlelődnek majd házasítás után kerülnek palackba. A vörös borok kádban és tartályban erjednek, majd almasav bomlás után kerülnek hordóba 10-28 hónapig érlelődnek. Házasítás után kerülnek palackba.

Éves termelés: 120 000 palack

- Hirdetés -

Birtokméret: 26 ha

Fontosabb dűlők: Nagy-Galagonyás, Fertő, Tibrik, Sík-Hegy, Marinka, Hajdú-hegy, Középbérc, Kerékkötő, Szóláti, Határrajáró

A borász

Minden 1974-ben kezdődött az irtáson. Két verzió tűnik kézenfekvőnek: az egyik, hogy ufók hozták a földre, vagy a színtelenebb megoldás, hogy két ember szerelméből fogant a gyerek.

Jó reggelt, édesapám, mi újság a szőlőben? ezek voltak Jani első szavai. Ekkor már tisztán látszott, hogy borász, pontosabban szőlész-borász lesz belőle. Kisvártatva megcsinálta az első borát, ekkor még csak 4 éves. Most meg itt van, 40 éves, és még mindig nem talált jobb időtöltést, mint a borkészítés- szüleinek vagy az ufóknak hála.

Komolyra fordítva a szót: A Borász, Bolyki János agrármérnök, 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüstérmet kapott. Azóta minden évben egy vagy két borral sikerül érmet elhozni a világ legnagyobb borversenyéről.

Jellemző szőlőfajták

Bolyki borok:

  • Rosé
  • Egri Csillag (Királyleányka, Sauvignon Blanc, Hárslevelű, Rajnai Rizling)
  • Sauvignon Blanc
  • Meta Téma (Hárslevelű)
  • Cabernet Franc
  • Merlot
  • Egri Bikavér
  • Indián Nyár (Kékfrankos, Portugieser, Blauburger)

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.bolykipinceszet.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: bolykipinceszet.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek