24.7 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Portugieser szőlő

A Magyarországon kékoportóként ismert szőlőfajta, különösen a villányi, országosan és nemzetközileg elismert vörösbor. A Portugieser szőlő értékeit meleg éghajlatú termőhelyen mutatja meg igazán.

 

Származása bizonytalan. Egyesek neve után portugál eredetűek, míg mások osztrák származásúnak tartják. A legnépszerűbb történet szerint az első tőkét az osztrák Baron von Fries hozta a portugáliai Portóból, Vöslau (Alsó-Ausztria) melletti birtokára 1772-ben. Innen került át Magyarországra, ahol a bogyók hamvaskék színe miatt kapta a Kékoportó nevet. A szőlészek a fajta külső jegyei alapján, a természetes rendszerezés szerint a keleti változatcsoportba sorolják.

Az Oportót Magyarország legtöbb vörösbor-termelő borvidéken megtaláljuk. Jellemzően az Egri, a Szekszárdi, a Hajós-Bajai borvidékeken terem, de önálló fajtaként a Villányi borvidéken vált ismert és keresett márkává. Mintegy másfél ezer hektáron termelik, főleg az ország délnyugati részén.

- Hirdetés -

A szőlő tulajdonságai

A Portugieser tőkéje közepes fejlődésű, elterülő vesszőkkel, mind rövidcsapra, mint hosszúcsapra metszve bőven terem. Levele világoszöld színű, csupasz, fényes, sima felületű, vékony szövetű. Szeptember első felében már érik, ám szüretelésének idejét inkább a termés egészségi állapota határozza meg. Téli fagyállósága jó; talajban és fekvésben nem válogatós, a száraz homoktalajon is jól fejlődik. Fürtjei közepesek (átlagsúlya 11 dkg), vállasak és tömöttek. Bogyói közepesek, gömbölyűek, sötétkék vékony héjúak, hamvasak, édes lédúsak. Korai érése és kedvező fürtfelépítése, valamint ritkaságnak számító kék színű bogyója miatt étkezési célra is felhasználják.

A Portugieser bora

Bora lágy, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel, zamatokkal rendelkező – bár ezt a tulajdonságát csak nagyon jó, inkább délies jellegű termőhelyeken nyújtja. Borát a hétköznapok vörösborának tartják és sokáig azt gondolták, hogy az oportó semmiképpen sem veheti fel a versenyt például a cabernet sauvignonnal, de ez a vélemény napjainkban (Polgár Zoltán 1999-es kékoportója után) változni kezdett.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek