4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Figula pincészet

A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Balaton-régióban. A jelenleg 30 hektáros birtokon szigorú hozamkorlátozással, a korszerű és tradicionális borászati eljárások ötvözésével készítik boraikat, amelyeket a kiemelt hazai és nemzetközi gasztronómiában értékesítenek.

 

A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a kész borok palackozásáig minden folyamatot személyesen felügyelnek illetve végeznek. Munkájuk eredményeként hazai és világversenyen szereztek komoly elismeréseket, Figula Mihály többéves munkája elismeréseként 2000-ben elnyerte a Magyar Bor Akadémiától az ország legmagasabb szakmai elismerését, az Év Bortermelője megtisztelő címet.

A Figula birtok

A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így az út számunkra ki volt jelölve. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.

- Hirdetés -

Szőlőskertjeink a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban.

A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét.

A pincészet elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeinken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztenek.

Fő fajtáik:

Boraik készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Céljuk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

Dűlők

  • Barátszőlő: A balatonszőlősi Papok borozójából tökéletes a rálátás a hét hektáros Barátszőlő dűlőre.  Pincészetük legnagyobb kiterjedésű összefüggő táblája. Szürkebarát, Sauvignon blanc, Chardonnay és Sárgamuskotály fajták találhatók meg itt.
  • Bordoma: Nem kell egészen Pécselyig elmenni, hogy az ember gyönyörködhessen Cabernet Sauvignon ültetvényükben. Balatonszőlőst elhagyva a Tótvázsonyi elágazásnál jobbkanyart véve nem sokára el is jut az ember oda.
  • Gella: Tótvázsony felé haladva a keleti hegyoldal a Nagy-Gella, a maga 415 méterével a borvidék legmagasabb pontja, melynek déli benapozású ültetvényeiről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Ugyanakkor a Balatontól való öt kilométeres távolság már a fényvisszaverődést és a hőkisugárzást nem biztosítja, így komoly savakkal rendelkezik a gyümölcs, mely annak is köszönhető, hogy 1973-as telepítésről beszélünk.
  • Öreghegy: A Balatontól legtávolabbi terület (~5 km) a rizling szempontjából az Öreghegy, melyet a Nagy Gella szomszédságában találunk. Ez a terület a kövek világa, egymást érik a kőbányák, amelyek között szőlőt találunk. Ásványi anyagban nagyon gazdag bort eredményez.
  • Sáfránkert: Csopaki terület. Közvetlen a Jásdi pince alatt található, a 71-es és a római út között. A part menti egy kilométeres sávban vörös földet találunk, mely ásványi anyagokban és bauxitban rendkívül gazdag. Talán a legmegbízhatóbb dűlő, ahonnan közel minden évben sikerül Olaszrizling szelekciót készíteni.
  • Sóskút: Tótvázsony felé haladva a nyugati hegyoldal a Sóskút dűlő. Közvetlen a mészkőbánya alatti terület, nagyon gazdag mész- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon különleges bort ad a dűlő. A szőlőn és a mandulán kívül más növény nem is bírja ezt a nagyon köves talajt.
  • Száka: Balatonfüredről Balatonszőlős felé haladva az első szőlőültetvény jobbra a Száka dűlő.  Fiatal, hét éves ültetvény. Olaszrizling, Zenit és Sauvignon blanc terem itt.

Filozófia

„A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”  

                                                                                                                                                          Figula Mihály   (1952 – 2008)

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.figula.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek