20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Geszler pincészet

A Móri borvidéken 38 hektáron gazdálkodik a Geszler pincészet, immáron negyedik generáció óta. A borászat volt már az év borászata Fejér megyében, Zöld Veltelini boruk 2015-ben Magyarország legjobb újbora lett.

 

A birtok borait sváb szorgalommal, nagy gondossággal és szeretettel készítik a mai borkóstolóinak, móri, megyei, országos, nemzetközi sikerekkel. A Móri borvidék legeredményesebb borászata a pincészet, immáron 4. alkalommal az elmúlt öt évben.

Ezerjó élményt kívánnak!

Éves szinten 25.000 palack bort készítenek. Mór remek helyen fekszik, az egyik legjobb adottságú borvidéke Magyarországnak a Vértes és a Bakony hegység között elterülő Móri árokban a Közép-Dunántúlon. Az Ezerjó hazájába, a Mórra érkező vendégeknek rendszeresen borkóstolókat tartanak pincejárással egybekötve.

- Hirdetés -

Ültetvény

Az ültetvények hat részre tagoltsága művelés szempontjából ugyan hátrány, így viszont sokkal kisebb az esélye, hogy a gyakori jégverés mindet károsítsa. Az Ezerjó fajtát nagy becsben tartja a család, hiszen Mórt már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is az Ezerjó hazájaként ismerték. Az osztrák kereskedők előszeretettel vásárolták a magas extrakt-, sav és alkoholtartalmának köszönhetően. Kiválóan szállítható, hosszan eltartható bor.

Pincészet

A pincészetben a borok reduktív technológiával készülnek, 14-16 fokon erjesztik élesztőgombák, tápsók használatának segítségével. Készítenek fahordós borokat is. Móron még él olyan kádármester, aki elkészíti a móri borászoknak a megálmodott fahordókat. A borászat 10 hl fahordókat használ, melyek nincsenek égetve, áztatva. Használatbavételkor csak hideg vízzel tisztítják. A kész reduktív borokat (máMÓR Ezerjó. Chardonnay) 1-2-3 hónapra beteszik ezekbe a hordókba és a tölgyfa csersavtartalma kikerekíti, gömbölyíti a borokat, amely csodálatos íz világot biztosít. Céljuk, hogy karakteres savtartalmú harmonikus íz világú móri borokat készítsenek vásárlóiknak és a pincébe látogató borkedvelőknek.

A birtok borai

  • Móri Ezerjó
  • máMÓR Móri Ezerjó (fahordós)
  • Móri Zöld veltelíni, Móri Királyleányka
  • Móri Chardonnay
  • máMÓR Móri Chardonnay (fahordós)
  • Vértes kincse
  • Bakony kincse
  • Móri Zenit
  • Geszler Rosé
  • SZERETŐ Móri Chardonnay

Eredmények

Helyi elismerések és a 2011-ben kapott ÉV BORÁSZATA cím után a fejér megyei Prima-díjátadón országos borversenyeken elért eredményeik mellett nemzetközi borversenyen is értek el érmes pozíciókat. A Móri Chardonnay 13’, valamint a Móri Királyleányka 14’ boruk a Vinagora borversenyen ezüst érmes lett, a 2015. évi Magyar Bormustrán három aranyérmet kaptak és Geszler Tamás lett az év ifjú borásza. A Móri Zöld Veltelíni 15’ boruk pedig a XI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon a 2014. év legjobb újbora lett.

Gondolatok a birtokról

Geszler Imre, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend alapító tagja. Geszler József pedig a Móri Borvidék Hegyközségének választmányi tagja, közel 25 éve dolgozik a Móri Borvidék felvirágoztatásáért (két cikluson át volt a Hegyközség elnöke is). A lokálpatrióta a család aktív tagja a móri civil életnek is. Részt vesznek, minden helyi rendezvényen, kezdeményezésben, ami Mór várost és a Móri Borvidéket erősíti, valamint kezdeményeznek újakat is (Koccintás, Bornapi Koccintás, Ezerjó Félmaraton). Országos rendezvényeken képviselik jelenlétükkel, boraikkal Mórt. Boraikon is a helyi és borvidéki látványosságokat, mórikumokat jelenítik meg. Büszkék sváb származásukra, melyről a borkóstoló programjaikon mindig szívesen beszélnek, a pincében a falakat is régi móri képekkel díszítik modern hangulatban.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.geszlerpince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: borespiac.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek