24.7 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Herold pince

A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék egyik legfiatalabb borászata, de boraikat már a joggal sorolhatjuk a legszebb tételek közé. Remek fehérboraikkal, gyümölcsös rozéikkal évről-évre bizonyítják, hogy képesek új színt és ízeket hozni a borvidék kínálatába.

 

A Herold pince a borvidék legfiatalabb borászata, története 2009-ben a pannonnhalmi Széldomb egy 0,5 hektár 40 éves olaszrizling ültetvényének megvásárlásával kezdődött. Amolyan meglátni és megszeretni volt…

A pince

2011-ben 4 hektáron Olaszrizling, Chardonnay, Tramini és Merlot szőlőt telepítettek és a borvidéken elsőként az illatos Sárga muskotályt – 0,5 hektárnyi területen. Ezt követte 2014 tavaszán egy újabb 7 hektáros telepítés 2,5 ha Rajnai Rizling, 1,5 ha Irsai Olivér, 1 ha Sauvignon Blanc, 1 ha Chardonnay, 0,5 ha Kékfrankos és 0,5 ha Cabernet Franc szőlőfajtákkal, amit 2015 tavaszán a 40 éves elöregedett, és sajnos több éven keresztül hanyagul kezelt Olaszrizling helyére telepített 0,5 ha Irsai Olivér szőlővel fejeztek be. Terveik közt szerepel, hogy néhány év múlva még egy-két hektárral növeljék területüket, de legfőbb céljuk, hogy kizárólag minőségi borokat készítsenek és kínáljanak.

- Hirdetés -

A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták a pannonhalmi Főtérről az apátsághoz felvezető út két oldalán található pincéket. Ezekben a pincékben még az államosítás után néhány évig bort tároltak, majd az 1960-70-es években gombát termesztettek. A család 2010-ben vásárolta meg a pincét, mely akkor már évek óta kihasználatlanul állt. A kézzel vájt lösz és homokkő pince egy keresztmetszet bővítés után közel 100.000 db slittertégla gondos egymásra rakásával került kialakításra, így nyerte el 2014-ben végleges formáját.

Borvidéki adottság

A Pannonhalmi-dombság, avagy a Sokoró az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Győr-Moson-Sopron megye dél-keleti részén terül el, földrajzi szempontból a Dunántúli-középhegységhez, azon belül a Bakonyhoz sorolják. Legmagasabb pontja – mely egyben a borvidéké is – a 317 m magas Nyúli-hegy. A borvidék legjellemzőbb talajképző kőzete a lösz és a homokkő, de barna erdőtalaj illetve kisebb arányban barnaföldek is kialakultak az alapkőzeten, melyet sok helyen vízmosások szabdalnak. Az évi középhőmérséklet 10-12 C°. A fényellátottság közepes, az évi napfényes órák száma 2000 óra körül alakul. A csapadék – sokéves adatok alapján – 600-650 mm között várható, bár az utóbbi évek szélsőséges időjárása nem könnyíti a gazdák dolgát…

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.heroldpince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek