A ceglédi Kemenczés Borházat 2014-ben alapította három jóbarát, Kemenczés Benő, Kogler Mihály és Sánta Zoltán.
A pincészet alapítása nem volt előzmény nélküli, Kemenczés Benő huszonöt év hobbi borászkodás során gyűjtötte a tapasztalatokat, amelyet most a Kemenczés Borház szakmai irányításában tud hasznosítani. Mihály és Zoltán pedig az üzleti tevékenységet felügyelik, illetve a borászat ügyes-bajos ügyeit intézik.
Borház
Felvásárolt szőlővel dolgoznak, mely a Mátra lankáin terem. Négy megbízható szőlőtermelővel vannak kapcsolatban, akik Abasáron és Markazon művelik a szőlőket a pincészet által meghatározott irányelveknek megfelelően.
A szőlőművelés során fontosnak tartják a mechanikus gyomirtást, a rovarölő és gyomírtószerek mellőzését, a kontakt permetezőszerek szükségszerű használatát és a kézi szüretet. A tőketerhelés fajtától függően 1 és 2 kg között van. Az abasári dűlőkben a következő fajták teremnek: Olaszrizling, Szürkebarát, Leányka, Sauvignon Blanc, Kékfrankos és Cabernet Franc. A Zenit terület pedig Markazon található.
A szőlőfeldolgozás a ceglédi borházban történik, a tárolás pedig a ceglédberceli érlelőpincében. Rosé és fehérboraik reduktív módon, tartályos erjesztéssel és érleléssel készülnek, míg az Olaszrizling és a Szürkebarát részben fahordós érlelést is kap. Vörösboraik egy-két hét héjon erjesztés után minőségi magyar fahordókban érlelődnek (Trust és Európai Kádár). Kínálatukban folyó és palackozott bor is megtalálható.
Kemenczés borok
- Kemenczés Olaszrizling
- Kemenczés Rajnairizling
- Kemenczés Pinot Gris
- Kemenczés Még egy korty
- Kemenczés Zenit
- Kemenczés Kékfrankos Rosé
- Kemenczés Kékfrankos
- Kemenczés Cabernet Franc
További információkért látogass el a weboldalukra: www.kemenczesborhaz.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Forrás: kemenczesborhaz.hu