22 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Szőke Mátyás & Zoltán pincészet

Szőke Mátyás a Mátrai borvidék egyik meghatározó képviselője, aki 2017-ben átvehette az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” kitüntetést. A család több generáció óta termeszt szőlőt, de bortermeléssel a 70-es évek óta foglalkoznak.

 

Mára már 25 hektáros területen gazdálkodnak. A Mátrai borvidék legjobb dűlőiben termelnek szőlőt: Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör. A minőségi borok érdekében terméskorlátozást végeznek, a birtokborokat kizárólag kézzel válogatott és szüretelt szőlőből készítik.

A Mátrai borok

A talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik. A Mátra hegység déli délnyugati lejtőit érő sok napsugár és a vulkanikus talaj miatt többnyire tüzes, illatos borok készülnek. A fehérborra elsősorban a friss, virág és gyümölcs illat jellemző, de az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörösboroknál is felfedezhető. A szőlőfajták közül az Olaszrizling, Leányka, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Sauvignon Blanc és Chardonnay kiemelkedő.

A birtok

A pincészet borászati tevékenységére az igényesség és a kíméletesség a jellemző. A felszereltség és a berendezés híven tükrözi a borászat filozófiáját. A fehérborokat – fajtától függően – irányított erjesztés után palackos, nagy-, illetve kisfahordós (barrique) érleléssel készítjük. A vörösborok hagyományosan, héjon erjesztéssel készülnek. Az évi 150-200 ezer palackozott termék leginkább a borkereskedésekben és a vendéglátóiparban kerülnek értékesítésre, jelentős a helyi kóstoltatás is.

- Hirdetés -

Szőke Mátyás és Zoltán pincészet 2

A Szőke borok

Fehérborok: Mátrai Zöldveltelini (száraz), Mátrai Olaszrizling (félszáraz), Mátrai Szürkebarát (száraz), Mátrai Irsai Olivér (száraz), Mátrai Sauvignon Blanc (száraz), Mátrai Chardonnay (száraz), Mátrai Muscat Ottonel (félédes), Mátrai Királyleányka (száraz), Tramini Gyöngyözőbor (száraz), Mátrai Sárga Muskotály (száraz), Mátrai Sárga Muskotály (félédes), Mátrai Sárga Muskotály Gyöngyöző (száraz), Dűlőszelektált Paskomi Chardonnay (száraz)

Rozé: Mátrai Kékfrankos ROSE (száraz)

Vörösborok: Mátrai Kékfrankos (száraz), Mátrai Cabernet Sauvignon (száraz), Mátrai Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc Barrique (száraz), Nektárium Cuvée (félédes), Mátrai Cabernet Franc (száraz),

Birtokbor: Amerlot (száraz), Peres Cuvée (száraz)

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.szokematyas.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek