24.2 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Koch borászat

A borotai központú Koch borászat a Hajós-Bajai borvidéken gazdálkodik, VinArt néven működő pincészetük pedig Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található.

 

A pincészet Borota község határában, a Baja-Kiskunhalas főútvonal mellett található. 1746-ban Hajósra érkezett, majd 1748-ban Császártöltésen telepedett le Koch József, aki a falut alapító 13 család egyike volt. Ő volt az első kereskedő a községben. Szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett és ez tovább szállt apáról fiúra 10 generáción keresztül.

A pince

A pincészet körül 20 ha-os kiváló szőlőterület, saját telepítésű fiatal ültetvény található minőségi fajtákkal (Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres). Ez a terroár a borvidék egyik gyöngyszeme. A szőlőfeldolgozás korszerű és kíméletes membránpréssel zajlik, az üzemben új szivattyúkkal és tárolótérrel rendelkeznek.

Az ültetvény

A felső-bácskai barna csernozjon talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi. A borászat saját művelési módot alakított ki. A kialakított művelési mód lényege, hogy a szőlő növekedését nem korlátozzák. Nagy, de szellős lombozatot alakítanak ki, mely jelentősen növeli a szőlőtőke fotoszintetizáló képességét, így a szőlő és a bor minőségét.

- Hirdetés -

A birtok borai

A Koch Borászat 2014-ben elnyerte rangos Év pincészete díjat. Boraikkal számos hazai és nemzetközi versenyen kiemelkedő eredményekkel szerepelnek.

Gondolatok a birtokról

„A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál. Egyenes vonalú, tiszta, gazdag illatvilágú, kitűnő egyensúlyú és harmonikus borokat próbálok készíteni olyan fajtákból és olyan stílusban, amivel az adott termőhelyen a legmagasabb minőséget lehet elérni. A borkészítés a termőföldtől a pohárig tart. Menten, milyen borra szeretnénk formálni, mikor, hol, kinek a poharába szeretnénk tölteni. Ha ezeket tudjuk, mar csak el kell készítenünk a bort.”

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.kochboraszat.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: borespiac.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek