27.5 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Tűzkő birtok

A bátapátai Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Magyarország földrengésszerű politikai és gazdasági változásokon ment keresztül. A rendszerváltás borrendszer-váltást is jelentett: a mennyiség-centrikus, hatalmas állami pincészetek helyén minél jobb minőségre törekvő privát pincészetek létesültek.

 

A Tűzkő Birtok Bátaapáti szomszédságában, a tolnai dombok között fekszik. Bátaapáti Budapesttől 150 kilométerre, délre, a Geresdi-domságban található. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez. A kis német falu (Abstdorf) a XVIII. század második felétől az Apponyiak tulajdonába került, akik jókora magtárat építettek a dimbes-dombos falu szélén, ez a gyönyörű épület képezi ma a birtok központját. Az egykori földalatti pincéket használják ma is a borok érlelésére. A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik a nagyszerű Apponyi gróf családéval. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozta létre itt a XIX. században. A minőségi potenciállal.

Szőlőültetvény

A birtok történelmi szőlőültetvényeinek nagy része a Völgység lankás dombjai közt található. Az itt termelt borok kellemes bukéjukról híresek. Az ültetvények meszes, löszös, jó vízgazdálkodású talajokon terülnek el. Az új telepítésű szőlőterületek Mórágy és Mőcsény falvak közelében fekszenek, amely területek különböző klimatikus és talajtani jellemzőkkel rendelkeznek. A birtokon jelenleg 80 hektáron fehérborszőlőket (Chardonnayt, Zöld Veltelinit, Traminit, Rajnai Rizlinget és Sauvignon Blanc-t, kis mennyiségben Pinot Grigio-t és Hárslevelűt). illetve 70 hektáron vörösborszőlőket (nagyrészt Kékfrankost és Merlot-ot, kis mennyiségben Cabernet Franc-t és Pinot Noir-t) termesztenek.

A Tűzkő birtok rejtelmeit

A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannón dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek. Ezek forrásait a márki a Tűzkő Birtokon találta meg, mely a csodálatos Tolnai borvidéken található.

- Hirdetés -

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.tuzkobirtok.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek