A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Az Ezerjó- amely ma már a hungaricumok közé tartozik- a 19. századi filoxéra- vészt követő újratelepítések során lett a fő szőlőfajta a borvidéken. A móri bor, így az Ezerjó is kemény, későn érő borfajta.
Földrajzi elhelyezkedése
Két hegység, a Vértes és a Bakony között húzódik meg a festői szépségű Móri árok. Itt terül el a mindössze hat települést magába foglaló borvidék.
A Móri borvidék területe
2000 Ha (ebből 1500 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület:kb 800 Ha.
A borvidék települései
Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly
Területi adottságok
A borvidék klímája a hűvösebbnek mondható az átlagnál, enyhe tél, sok légmozgás jellemzi. A nyári napsugarak a szőlők nagy részét éri, a legtöbb csapadék is ebben az évszakban esik. Közepesen hűvös, viszonylag csapadékos idő a jellemző.
Történelme
A bor és szőlőtermesztés kultúrája egészen a római korig nyúlik vissza, amit majd az Avarok is ápolnak. A Honfoglalás idejében Mór lakott terület volt, Árpád törzse ide telepedett le. A XIV. századi iratok rendszeresen említik a szőlőt, míg Mór település neve először a XV. Században kerül megemlítésre. A vidék szőlő és bor kultúrája a XVI. Századra teljesen kifejlődik, sokan a betegségeket megelőzvén rászoknak a borfogyasztásra, és kialakul egy borivó társadalom. A török hódoltság idején a vidék csaknem teljesen elnéptelenedik, és megakad a fejlődésben. Természetesen ez a szőlő pusztulását is okozza. A XVIII. Században, mikor újraindul a vidék bortermelése, már nem a régi hagyományok feltámasztásáról van szó, hanem egy teljesen új gazdasági korszak megalapozása. A főleg német telepesek által lakott vidéken a kapucinusok bizonyultak a legjobb szőlőtermesztőknek. Mór község képviselő-testülete 1901-ben kérvényezte, hogy „Mór és vidéke, önálló borvidék szerepelhessék”, mert addig a Neszmélyi borvidékhez tartozott.
A borvidék szőlőfajtái
- Ezerjó
- Leányka
- Tramini
- Rizlingszilváni
- Zöld Veltelini
- Chardonnay
Ehhez kapcsolódó tartalom:
- Ismerd meg a Geszler pincészetet
- Ezerjó szőlő – Egy igazi Hungarikum
- Terroir? Mit jelent pontosan?
- Mitől függ egy termőhely értéke?
Forrás: vinopedia.hu