24.7 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Bujdosó pincészet

A Bujdosó Család Pincészet a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Vizipusztától a holládi Bari-hegység összesen 80 ha szőlőt művelnek, melyből 20 ha 2000 óta telepített, magas tőkeszám/ha ültetvény, 10 ha művelésmód váltással átalakított.

 

A szülők több évtizedes tapasztalatainak eredményeként válogatták ki a és vásárolták meg másfél évtized alatt a művelni kívánt földeket. Azt vallják, hogy a legjobb termőhelyekre lehet alapozni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével (Guyot- művelés, alacsony kordon) alapozták hosszú távú céljaikat. A borászati technológia kialakítása után, napjainkban az értékesítés továbbfejlesztése került előtérbe a család gazdaságában.

Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek.

A család

A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feri papa, aki a szőlőkért fele, Klári mama, aki a legjobb tanár a szőlőben dolgozóknak, Feri, és a felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnökei tisztét is betölti. A kisebb testvér, Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, a kereskedelmet ő irányítja. A pincészetben a harmadik generáció, a négy lány és az öt fiúunoka is besegít.

- Hirdetés -

A birtok

A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáik a Rajnai Rizling, a Zöld Veltelini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay-t, Irsai Olivért és Sauvignon Blanc-ot is. A kék szőlő közül Merlot-val Cabernet Sauvignonnal, Cabernet Franc-al, Kékfrankossal és Pinot Noirral foglalkoznak. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett- kisebb mértékben és a választék folyamatos bővítésével-termelnek még Chasselas-t, régies elnevezéssel Gyöngyszőlőt. Termelnek Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, és a feltehetően Ausztriából származó Zöld Veltelinit is.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.bujdoso.com

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

forrás: bujdoso.com

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek